Festes

Calendari de festes i actes culturals

Cliqueu sobre l’enllaç per consultar l’agenda

Resum dels actes principals

Carnaval

Rua de comparses i carrosses pel centre del poble de Sils. La rua acaba al pavelló on s’entreguen els trofeus i s’acaba la festa amb música.

Aplec de Les Ofrenes (diumenge abans de Rams a Vallcanera i  divendres abans de Rams a Sils)

Tradició d’arrel popular coneguda també com l’aplec del pa i l’empenta, que té un origen bastant incert. La versió de més fervor popular és la que, situant-nos en una època inconcreta, ens parla d’una terrible pedregada que va devastar les collites de blat. A partir d’aleshores es féu la prometença que cada any després de la temporada de batre, i com a prevenció de posteriors adversitats, es realitzaria un repartiment de panets davant l’església, prèviament beneïts, enmig de grans batzegades i empentes; d’aquí que popularment se’l conegui com l’aplec del “pa i l’empenta”.

No obstant la investigació històrica i antropològica ha proporcionat una explicació molt més documentada de la pràctica d’aquesta festa al segle XVIII, en un moment en què estava molt més estesa per Catalunya. A diferència de la mítica explicació que la tradició ens ha proporcionat, avui dia sabem que la festa és una mostra de solidaritat. En primer lloc dels vius envers els difunts. I en segon lloc de la comunitat envers els seus membres més pobres.

En el marc dels preparatius d’aquesta festa antigament els membres de la comunitat (ara l’Ajuntament) aportaven recursos econòmics per encarregar la cuita d’un nombre elevat de pans que un dia determinat del calendari es repartien a la sortida de missa, un cop havien estat ja beneïts. La persona que s’enduia un pa, en contrapartida, havia de resar unes oracions en la memòria dels difunts de la parròquia. D’aquesta manera els difunts que encara es trobessin al purgatori rebien l’ajuda dels vius per tal d’ajudar-los a expiar els pecats i se’ls facilitava l’entrada a la glòria definitiva.

Antigament hi havia grups de pobres que voltaven pels pobles que celebraven aquesta festa per tal d’aconseguir pans i per això també parlem d’aquesta festa com un acte de solidaritat entre vius.

Sils i Vallcanera són dels pocs pobles de Catalunya on encara perviu aquesta tradició.

Joc del Catxo (diumenge de Rams)

Joc de cartes que es celebra en sortint de la missa de diumenge de Resurrecció. Els guanyadors s’enduen uns tortells.

Joc dels ous (dimarts de Pasqua)

Tradició lúdica que consisteix en jugar a cartes apostant ous. Té el seu origen quan els mossos de les cases de pagès, pels voltants de Pasqua, acostumaven a cobrar els seus treballs en ous. Actualment es celebra a l’Hostal de Mallorquines.

Aplec de Sils (tercer diumenge d’abril)

Acte central de l’activitat sardanística a Sils. L’any 2014 va complir 50 edicions. L’organitza l’Associació Sardanista Francesc Mas Ros de Sils.

Sant Jordi (23 d’abril)

Pels volts de Sant Jordi celebrem el Concurs de Narració Curta de Sils, del qual al 2014 vam celebrar la 25a edició.

Exposició de Flors i Fira d’herbolaris i artesans de Sant Ponç (tercer diumenge de maig)

L’Exposició, que aquest 2020 celebra la 54a edició, vol contribuir a l’arribada de la primavera amb un esclat de plantes. És una exposició oberta a la participació popular i per això al final de la jornada es fa un repartiment de premis a les diferents categories de flors, i aquells que aconsegueixen elaborar el millor racó floral. Pel que fa a la Fira, és una tradició molt popular, lligada al món de l’agricultura, que té com a objecte la veneració de Sant Ponç. Cal destacar que en aquesta diada es ballava una antiga dansa tradicional, la Rua, que és una mena de corranda en la qual es creuen les mans per davant i es salta espontàniament. Els nens i nenes del poble de Sils també realitzaven una capta per les cases de pagès tot cantant la cançó de la Cuca Fera.

Homenatge a la Vellesa (1 de maig)

Festa per donar les gràcies a la gent gran del poble per tot el que han fet i per l’exemple que representen pel nostre jovent.

Llotja de l’Automòbil i de la Moto Antiga (primer cap de setmana de juny)
Fira de cotxes i motos antigues que compta amb més de 25 edicions. També és possible trobar-hi peces antigues automobilístiques.  L’organitza Col•lecció d’Automòbils de Salvador Claret.

Festa Major de Vallcanera (per la Mare de Déu d’agost)

La Festa Major de Vallcanera.

Festa Major de Sils (darrer cap de setmana de setembre)

La Festa Major de Sils, en la qual homenatgem els nostres patrons, els Sants Cosme i Damià.

Presentació del Pelegrí de Tossa al seu pas per Sils (20 de gener)

Cliqueu sobre l’enllaç per veure el vídeo.