Rutes i senders

El nostre petit municipi us obre les portes perquè gaudiu d’un indret tranquil, divers, que conviu de forma respectuosa amb el medi ambient, alhora que treballa per mantenir les seves tradicions i llegendes més vives que mai.

L’Estany de Sils ha estat l’element més important del municipi, origen del nostre paisatge i natura, de la nostra cultura i història. Pràcticament, tots els racons de Sils amaguen secrets al voltant d’aquest espai natural, que va arribar a ser l’estany més gran de Catalunya, abans de la seva dessecació. Les festes, les llegendes, la gastronomia, fins i tot l’estil propi de la nostra gent, guarden un misteriós lligam amb les aigües de l’estany.

Però Sils no s’acaba a l’estany, descobriu els diferents paisatges fent alguns dels senders a peu, la rica diversitat de la natura amb les visites guiades, les sensacions més intenses amb les rutes BTT. I quan estigueu cansats, relaxeu-vos en un dels allotjaments rurals que podreu trobar dins del nucli o aïllats. També podreu trobar una oferta cultural que us permetrà conèixer la nostra història. Passegeu a la recerca de les esglésies i dels antics masos i hostals que encara es conserven, tant al nucli urbà com als veïnats més allunyats.

També trobareu indicats diversos Camins de Salut i itineraris per l’Estany.


El camí dels Segadors

El camí dels Segadors és un petit itinerari que enllaça els primers contraforts de les Guilleries, a Santa Coloma de Farners, amb el bell mig de la plana selvatana, a Vidreres. Es tracta d’un traçat que rememora un important fet de la història de Catalunya: quan les tropes espanyoles s’allotjaven i eren sostingudes pels catalans durant la guerra contra els francesos, i que va acabar amb el tractat dels Pirineus, els pagesos es van rebel·lar contra les exigències i els abusos dels militars. Les primeres revoltes van tenir lloc després que dels saquejos i les cremes de viles com Riudarenes, Santa Coloma de Farners i Amer. Us proposem fer aquesta ruta en un sol dia, caminant 17 quilòmetres, tot recordant aquest episodi de la història catalana. Litinerari el podreu completar amb la visita a les principals viles per on passareu: Santa Coloma de Farners, Riudarenes, Sils i Vidreres.


El sender de la Via Augusta

El sender de la Via Augusta està senyalitzat amb pintura groga i blava. Es tracta d’un sender de gran recorregut i seguint el seu itinerari es pot arribar, cap al sud, a Maçanet de la Selva, tot vorejant l’Estany de Sils, la séquia i la Torre de Marata, entre altres elements; o bé cap al nord, a Riudellots de la Selva, passant per Sant Mateu de Franciac. I molt més lluny si resseguiu tota la seva longitud. Consulta l’itinerari.


Passeig per l’Estany de Sils

  • Punt de sortida i punt d’arribada: Estació de RENFE
  • Tipus de ruta: circular
  • Recorregut: 3,5 km (entre 40 minuts i 1 hora)
  • Esforç i dificultat: molt baixa
  • Senyalització: senyals verticals de “Passeig per l’Estany”

Seguint aquest itinerari podeu conèixer l’àrea en recuperació de l’Estany de Sils. El passeig s’inicia a l’aparcament sud de l’estació de ferrocarrils, un cop hem travessat les vies si venim del Centre d’Informació de l’Estany de Sils. Seguint els senyals, sortim del poble pel barri de l’església i després de travessar el pont sobre la séquia, ens adreçarem a la zona d’aiguamolls regenerada. De seguida trobem el mirador, on tindrem una visió panoràmica de l’estany i els canyissars i arbredes que l’envolten. Més endavant, els tres aguaits ens permeten observar les aus aquàtiques. Així mateix, al llarg del recorregut podem veure de prop la vegetació aquàtica, com el canyís, el balcalló i els arbres de ribera. Després visitem la zona de prats humits i de dalla en recuperació, un paisatge característic de l’estany. Per tornar a Sils, recularem pel camí que voreja la séquia fins al punt inicial de l’itinerari.


Ruta pels estanys

  • Punt de sortida i punt d’arribada: Estació de RENFE
  • Tipus de ruta: circular
  • Llargada aproximada del recorregut: 12,2 km (2 hores i 3 minuts)
  • Esforç i dificultat: baixa – mitjana
  • Temps total aproximat: 2 h 30 m
  • Senyalització: marques amb fletxes grogues (segueix el mateix recorregut que la ruta BTT 9)

Sortim de l’aparcament de l’estació de RENFE en direcció a l’església, des d’on anirem seguint els senyals. Farem una caminada llarga per tota l’extensió de l’antic estany, arribant fins a Maçanet i tornant a Sils per la llacuna permanent restaurada.